Nieuwsgierigheid begint met het ter discussie stellen van je overtuigingen….

 

” Het belangrijkste is om niet te stoppen met het stellen van vragen……. verlies nooit je nieuwsgierigheid. “

Interview Albert Einstein met William Miller, LIFE magazine (2 May 1955)

Met het streven naar “excellence” in mijn organisatie is mij gebleken dat modellen zoals Lean, Six-Sigma, QRM etc., hoewel zeer nuttig, niet genoeg zijn om duurzame transformatie in gedrag en denken van de medewerkers te bereiken. Deze modellen bieden een denkraam van waaruit je kunt beginnen met het stellen van vragen maar zijn niet voldoende om het maximale creatieve potentieel uit een team of organisatie te halen.

Regelmatig word ik geconfronteerd met het feit dat mensen vastzitten in het verleden: het projecteren van dezelfde ideeën of variaties van bekende ideeën en/of oplossingen op de muren van hun mentale gevangenis vanwege een gebrek aan nieuwsgierigheid en creativiteit om te kunnen ontsnappen…….

De oplossing om hieraan te ontkomen en vervolgens je te kunnen verbinden met een nieuwe bron van inspiratie en creativiteit komt in essentie neer op je vermogen om te kunnen luisteren……je zult nieuwsgierig en open moeten staan om je eigen gedachtes ter discussie te stellen en te luisteren naar anderen en je innerlijke stem.

Er zijn verschillende definities te vinden over de verschillende niveaus van luisteren; Ik heb gezocht naar de meest populaire en relevante van dit moment:

Niveau 1: Downloading

Alles wat je hoort bevestigd alles wat je al weet.

Niveau 2: Feitelijk

Feitelijk luisteren is de basis van goed wetenschappelijk onderzoek. Je onderzoekt de data, je stelt vragen en je geeft zorgvuldig aandacht aan de reacties die je krijgt.

Niveau 3: Empathisch

Empathisch luisteren is luisteren vanuit de plaats van waaruit de andere persoon spreekt. Begin de wereld te zien door de ogen van iemand anders

Niveau 4: Generatief

Luisteren op het generatieve niveau opent een scala van mogelijkheden; het vormt je inzichten vanuit een diepere vorm van weten waarmee je kunt beginnen met het creëren van je eigen toekomst.

Generatief luisteren verwijst naar een dieper niveau van bewustzijn waarmee ik wil eindigen met een ander citaat dat is toegeschreven aan Albert Einstein:

“Problemen kunnen niet worden opgelost door hetzelfde niveau van bewustzijn waarmee ze zijn gecreëerd. “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s