Veranderen?: Alles wat je nodig hebt is Lef en Volharding!

Het afgelopen jaar ben ik met mijn team geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van initiëren en uitvoeren van veranderingen in de organisatie en de processen waarvan de meeste ook nu nog in volle gang zijn. Het is als sturen in een storm met alle hens aan dek om de veilige haven te bereiken en daarmee onze missie doelstellingen te realiseren.

0806-05perfectstormImage: Perfect Storm

Ondanks dat we vanaf het begin het gevoel hadden dat we goed (voor)werk hadden verricht door vroegtijdige betrokkenheid van alle disciplines, het uitleggen van de visie / strategie op het niveau en de taal van de medewerkers , het uitdragen en naleven van onze kernwaarden (openheid en respect ) waarmee we een sfeer hebben gecreëerd waarin creativiteit en leerervaringen worden bevorderd en gestimuleerd, is er altijd dat sluimerende gevoel van angst voor het onbekende of zoals ik het zelf benoem …

“De Angst van Het Loslaten”

Loslaten van …….Verleden ………. Leer van het Verleden, Woon er niet in.
Loslaten van …….Vooroordelen….“Open Mind” ; Luister eerst voordat je Oordeelt.
Loslaten van …….Cynisme………….We doen het Samen ; Met Hoofd, Hart en Ziel.
Loslaten van …….Overtuigingen .. Geen “Dood Doeners” die Creativiteit blokkeren.
Loslaten van …….Ego……………….. Collectieve Belang gaat voor Persoonlijke Belang.

Loslaten of, in de populaire volksmond de laatste jaren, ook wel aangeduid als ” Het over je Eigen Schaduw heen kunnen stappen” vergt Lef! Dit is over het algemeen gekoppeld aan

“De angst voor het Onbekende”
Met dit in mijn achterhoofd prees ik mijn teams in onze laatste teamvergadering van 2014 voor hun moed tijdens alle veranderingen die we al hebben doorgemaakt en voor de veranderingen die nog gaan komen met het oog op onze missie met als doel te groeien tot een Excellente Organisatie die de uitdagingen van de toekomst aan kan.

Naast Lef zullen we het ook moeten hebben van Volharding om onze doelen te bereiken.
Ik vergelijk hierbij het verandering / transformatie proces met een…….

“Vliegwiel”
Het vergt veel energie om het vliegwiel in gang te zetten, maar als het eenmaal begint te bewegen zal het daarna steeds sneller gaan draaien en met weinig inspanning in beweging gehouden kunnen worden.

Van de seminars van Otto Scharmer en Peter Senge die ik dit jaar heb gevolgd op het gebied van “Het Nieuwe Leiderschap” en de recente gebeurtenissen die zich afspelen op mondiaal niveau leerde ik dat we als mensheid een enorme inspanning zullen moeten leveren om te transformeren van een Ego gerichte maatschappij naar een Eco samenleving waarmee we een duurzame toekomst voor onze kinderen helpen co-creëren.

Mijn wens voor 2015 is dat onze wereldwijde leiders het Lef en het Volhardingsvermogen laten zien om het vliegwiel in gang gezet om dit te kunnen realiseren. Hiervoor zal echter heel veel moeten worden losgelaten…….

Op de vooravond van 2015 ben ik klaar het afgelopen jaar los te laten en het komend jaar opnieuw mee te helpen het vliegwiel in ons persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke leven te helpen (aan)duwen en hiermee mijn bescheiden bijdrage te leveren aan de co-creatie van onze duurzame toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s