Het tijdperk van Verandermanagement is voorbij…Welkom in het tijdperk van Collectief- Leiderschap en Actie!

Een paar maanden geleden stelde René Gude (Filosoof des Vaderlands) in een Interview in “De Wereld Draait Door” voor dat we moeten stoppen met het gebruik van het woord “Verandering” omdat dit door veel mensen wordt geassocieerd met een negatieve emotie waar veranderen juist zou moeten staan voor een positieve verbetering van ons Persoonlijke Leven, Organisatie, Gemeenschap, Land en onze Planeet.

De stelling van René sloot aan bij het gevoel dat ik het afgelopen jaar had gekregen door deelname aan verschillende discussiegroepen over verandermanagement; het bevestigde dat het tijd is voor verandermanagement om zichzelf opnieuw uit te vinden. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden is dat verandering niet een proces is dat je kunt managen, de realiteit is dat verandering een continuïteit van ieder levend wezen zijn bestaan.

In onze zoektocht om, met de hulp van modellen en theorien uit het verleden, onze toekomst met inbegrip van het gedrag van mensen en de natuur te voorspellen hebben we de universele waarheid genegeerd dat onze aarde en wijzelf het resultaat zijn van voortdurende evolutie en transformatie met één constante factor dat we nooit precies weten wat het volgende uur, dag of jaar ons zal brengen. Met de realiteit en de kennis van vandaag de dag kunnen we alleen maar concluderen dat op het gebied van belangrijke wereldwijde kwesties we collectief  hebben gefaald met als voorbeelden het milieu en de financiële crisis.

Change

Bron Foto: 123RF

Hoe moeten we omgaan met een “Toekomst zoals die zich Aandient?”

Uit het TEDx Amsterdam optreden van René Gude in 2012 komt het onderstaande citaat van hem dat naar mijn mening de sleutel is tot het antwoord op de bovenstaande vraag:

Als mensen hebben we twee sterke emoties: (1) de behoefte onderdeel te willen zijn van een collectief, (2) het verlangen zich te willen onderscheiden als een individu.

Mijn definitie van Collectief Leiderschap is het herkennen en bij elkaar brengen van het unieke talent in ieder individu waarmee we onze collectieve doelen kunnen bereiken zoals bijvoorbeeld: het runnen van een bedrijf of zelfs het helpen verbeteren van de wereld om ons heen.

Geïnspireerd door de “theorie U” van Otto Scharmer, ben ik met hem van mening dat als we dit willen bereiken we op de volgende vier niveaus zullen moeten transformeren:

1) Persoonlijk

Van “Ik  naar Wij”—–>Ontwikkeling van Zelfbewustzijn.

2) Relationeel

Van Hierarchisch naar Netwerk—–> Intrinsiek Gemotiveerde Collectieve Actie

3) Spiritueel

Van Innerlijke Verdeeldheid naar Balans ——>Leren ons Denken, Hart en Wil te Openen

4) Universeel

Van Ego naar Eco ——>Onszelf  Leren zien door de Ogen van Anderen en het Geheel.

We zijn tenslotte allemaal onderdeel van een groter Collectief of Geheel:

Persoonlijk (Familie), Organisatorisch (Team, Bedrijf), Lokaal (Gemeenschap), Nationaal (Land), Wereldwijd (Westelijk, Oostelijk Continent etc.), Paneet (Aarde), Heelal (Melkweg)

We kunnen alleen leren omgaan met de uitdagingen van de toekomst als wij zijn in staat zijn om te handelen in het belang van het collectief door de ontwikkeling van leiderschap op zowel persoonlijke en collectief niveau waarmee wij onze toekomst samen vorm en inhoud kunnen geven!

2 gedachtes over “Het tijdperk van Verandermanagement is voorbij…Welkom in het tijdperk van Collectief- Leiderschap en Actie!

  1. Dag Aad,
    Ik denk dat er heel wat rake punten door je worden genoemd. Het gaat volgens mij alleen nog over meer dan alleen over veranderen. Er zijn nog steeds organisaties die meerjarenplannen maken, of een strategie bedenken voor de komende 5 jaar. In mijn ogen is dat eigenlijk ridicuul. Als we zien hoe snel – ondermeer door ICT – de veranderingen zich opvolgen dan heeft het nauwelijks meer zin om plannen te maken en te denken dat je die ongehinderd kunt realiseren. Kijk naar de kantorenmarkt of de energiebedrijven. Wie had vijf jaar geleden kunnen denken dat we zo’n leegstand van kantoren zouden hebben of dat energiebedrijven dankzij de marktwerking en door de opkomst van energiecoöperaties juist in de problemen zouden komen?

    Ik zou aan jouw vier punten er een (misschien wel een overkoepelende) aan toe wil voegen. Ik zoek daarbij nog naar het juiste woord, maar relevantie of betekenis gaat wat mij betreft in de goede richting. In mijn visie is er alleen toekomst voor organisaties die relevant willen zijn (en dan bedoel ik niet relevant in de zin van zoveel mogelijk geld verdienen voor de aandeelhouders) of die betekenis geven aan hun dienstverlening. Veel organisaties zijn vandaag de dag sterk intern gericht, omdat ze in de opeenvolgende crisissen proberen te overleven. En naar buiten toe spenderen ze miljoenen om hun merknaam te vergroten en klanten loyaal te maken. Energiebedrijven doen dat bijvoorbeeld. Daarmee maken ze, denk ik, juist de verkeerde keus. Want het energiebedrijf is voor mij als klant niet relevant, maar het gas en licht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s