“Om te Scoren moet je in Bezit van de Bal zijn…”

One-Liner van Nederlandse voetbal icoon Johan Cruijff. De eenvoudige waarheid achter deze one-liner kan ook worden toegepast bij de het aangaan van de vele uitdagingen in de huidige economie. Ik gebruik het regelmatig om uit te leggen dat als je het initiatief hebt je de grootste kans hebt met je team te scoren en als je het initiatief verliest anderen je waarschijnlijk zullen gaan vertellen wat je moet doen en je veelal niet zal krijgen wat je wilt of wat je nodig hebt… je rent achter de ander aan na het verlies van de bal…

20130623-222952.jpg Foto: 123RF

In de hedendaags snel veranderende wereld is creativiteit noodzakelijk om voorop te blijven lopen op je (vak)gebied en te kunnen gaan met de toekomst zoals die ontstaat waarmee je het bedrijf kan laten groeien en ontwikkelen. Een natuurlijke reflex in moeilijke tijden is het toevlucht nemen tot bekende modellen/methodes uit het verleden en het vermijden van risico’s. (Zie ook eerdere blog “Tunnel Visie”) En als dat niet werkt, probeer een andere geaccepteerde of bekende methode en een andere en opnieuw…

“Iedere keer als de bal van richting veranderd ren je er achter aan in een wanhopige poging deze met bekende taktieken weer in bezit te krijgen…”

Hoe blijft je in het bezit van de bal?

1) Blijf nieuwsgierig: verken de wereld buiten je dagelijkse referentie kaders; benchmark jezelf regelmatig, vermijdt echter negative discussies als gevolg van het “Not Invented Here Syndrome”

2) Stimuleer Creativiteit: ontwikkel een werkomgeving en team waar creativiteit wordt gestimuleerd door de bevordering van Openheid en Respect als basis van de communicatie.

3) Cross Functioneel: innovatie begint aan de rand van (overlappende) functies nooit vanuit het centrum. Breng kennis samen in cross-functionele teams bouw aan een gemeenschappelijk begrip van de uitdagingen zodat alle leden van het team van elkaar kunnen leren en durf te experimenteren!

4) Focus: leef in het ‘nu’; gedreven door mogelijkheden en uitdagingen… niet door problemen vanuit- of ontstaan in het verleden.

5) Facts & Figures: Buik gevoel en/of intuïtie is goed en nodig maar in een zakelijke omgeving moet je de juiste feiten en cijfers op een rijtje hebben staan.

6) Wees de Change Agent: als leider kunnen loslaten van je Ego; jezelf kwetsbaar durven opstellen: Authentiek zijn.

Een succesvol team beschikt over creativiteit om zichzelf keer op keer opnieuw uit te vinden op basis van een gemeenschappelijke visie en doelstellingen met vertrouwen in elkaars vaardigheden, talenten en de bereidheid om van elkaar willen en kunnen te leren. De manager/leider is de coach en facilitator die het allemaal samen brengt.

20130703-200439.jpg Foto: 123RF

We kennen allemaal het gevoel van opwinding en de spanning wanneer jouw team aan de bal komt en een mogelijkheid tot scoren heeft!…..keer op keer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s