Blinde Vlek?

Om vooruit te kunnen gaan moet je af en toe de tijd nemen om even stil te staan en te reflecteren…je bewust te worden van je blinde vlek(ken).

20130317-210745.jpgFoto:123RF

In mijn opleiding tot Life Coach werd op enig moment gesteld dat 90% van je persoonlijkheid, de essentie van wie je bent, je van jezelf niet bewust bent. Met andere woorden word ons dagelijkse gedrag en acties voor een groot deel beinvloed door iets waarvan we ons niet bewust zijn. Dat iets omschrijf ik als de resultante van je aangeboren persoonlijkheid, opvoeding en de ervaringen die je gedurende je leven opdoet. Niets verkeerd aan zou je denken het maakt ons ten slotte tot unieke individueen. Dit klopt en in sommige gevallen versterkt het zelfs je talenten en kan je er carriere mee maken maar ze kunnen je ook (op enig moment) danig in de weg zitten en leiden tot conflicten, verminderde prestaties of zelfs een burn out.

De essentie van het inmiddels populaire mindfullness is af toe stil te staan en de tijd te nemen om te reflecteren. De basis hiervoor, naar mijn mening, is een gezonde dosis zelfkennis…. je bewust zijn van je blinde vlek(ken).

Een nog steeds veel gebruikt en bruikbaar instrument dat hierbij kan helpen is het in de jaren 80-90 door Daniel Ofman ontwikkelde kernkwadranten model.

Kwadrant van Ofman:

Het Kernkwadrant of het Kwadrant van Ofman is een model om de eigenschappen te beschrijven die bij een persoon horen. Het wordt zowel gebruikt door personeelsfunctionarissen als door sollicitanten die een beeld van zichzelf willen hebben.

Bron: Wikipedia

20130317-135201.jpg

Een voorbeeld:

20130317-135625.jpg

Ondanks dat ik al vele jaren werk aan mijn bewustwordings proces werd ik recent toch weer eens geconfronteerd met mijn eigen “blinde” vlekken door een op de 360 graden feedback methode gebaseerde enquete van mijn medewerkers en managers.

Wat is 360 graden feedback?

360 graden feedback is een gestructureerde methode om terugkoppeling van anderen te krijgen op je (werk)prestaties. Dat kan algemene feedback zijn op je competenties, of op een specifieke vaardigheid, bijvoorbeeld hoe goed je bent in presenteren of luisteren. De basis van de methode is dat je verschillende mensen in een ‘cirkel’ om je heen om hun mening vraagt. Met die cirkel wordt bedoeld dat je mensen vraagt die vanuit een verschillende invalshoek naar je kijken: je baas, een collega, een medewerker, een klant of leverancier of natuurlijk een vriend of partner.

In de methode wordt je eigen evaluatie score op een aantal criteria gekoppeld aan de score van die de respondenten waarmee eventuele blinde vlekken met betrekking tot je sterktes en zwaktes door onder- of over-waardering van jezelf zichtbaar worden. Wil je hier als manager iets uithalen dan moet je het lef hebben om in de feedback meeting, in een sfeer van openheid en respect, jezelf kwetsbaar te durven opstellen.

Met Ofman in mijn achterhooft werden feilloos mijn valkuilen en uitdagingen in de feedback zichtbaar ondanks het feit dat ik ze inmiddels eigenlijk al heel goed kende. Belangrijkste lessen voor mij waren dat als sterke communicator (kwaliteit) het belangrijk is niet uit te gaan dat iedereen dit zondermeer kan volgen maar dit te checken (valkuil/blinde vlek). Als manager die uitgaat van vertrouwen op het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid (kwaliteit) tegenover controle (allergie) het belangrijk is dit af te stemmen met de groep en/of persoon die hier juist behoefte aan heeft door simpelweg deze vraag te stellen. In het laatste geval was er sprake van een tweedeling in de groep met als uitkomst dat is afgesproken dat in overleg de actie/besluitenlijst zal worden besproken en indien nodig vastgelegd met namen en data.

Om voorwaarts te kunnen gaan in je persoonlijke bewustwordingsproces en ontwikkeling als leider moet je ook stil durven staan, te reflecteren en……..je kwetsbaar durven opstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s