Kleur bekennen?

Kameleons noem ik ze managers en executives die hun hele werkzame leven, ondanks overnames reorganisaties en koerswijzingen, hun positie hebben weten veilig te stellen. De kunst van het aanpassen van je mening en gedrag aan de omstandigheden……..zoals het verschieten van kleur van een kameleon en daarmee zijn vijanden en prooi kan misleiden.

20130302-110845.jpgFoto: 123RF

In de volksmond word “Kameleon” gedrag ook wel “Draai-Konterij” genoemd.

Draaikont
de draaikont zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak: [‘drajkɔnt] Verbuigingen: draaikont|en (meerv.) 1) iemand die steeds wat anders zegt of doet informeel Voorbeeld: `de politicus voor leugenaar en draaikont uitmaken`Synoniem: draaier

20130302-153654.jpg

Herken de Kameleon:
In mijn werkzame leven heb ik diverse “Kameleons” ontmoet, op het eerste oog prettige mensen om mee te praten en altijd geinteresseerd in jouw mening en die van anderen. Het type dat vertrouwen uitstraalt en die je daardoor ook snel het vertrouwen geeft. Omdat ze vaak al lange tijd in de organisatie werken en daardoor veel weten van de mensen in de organisatie, werpen ze zichzelf vaak op als de seniore vertrouwenspersoon waar je altijd bij terecht kan voor advies. Niets aan de hand zou je denken, een fijne collega………

De ware aard van het beestje komt boven zodra het spannend word: een op handen zijnde reorganisatie, grote veranderingsprocessen, resultaten die onder druk staan, kortom momenten waarop je kleur moet bekennen en moet laten zien waar je als persoon en team voor staat!

In de aanloop van belangrijke beslismomenten is het dikwijls de ” Kameleon” die aan het eind van de dag je kantoor schijnbaar toevallig binnenloopt en bij wijze van spreken “met de voeten op tafel” terloops vraagt naar jou mening en standpunten over de op handen zijnde meeting. Gevraagd naar zijn mening zal hij of zij vooral jouw opvattingen beaamen en zijn best doen jou het gevoel te geven dat je met hem een bondgenoot hebt indien het spannend zou worden. Deze aanpak zoals je al begrijpt zal hij toepassen op alle belanghebbenden.

Kleur bekennen!
Op het moment supreme valt het je op dat de “Kameleon” zich opvallend op de achtergrond houdt de discussie of zich beperkt tot algemeenheden die niets toevoegen aan de discussie. Op het moment dat duidelijk wordt welke krachten bepalend zijn en welke kant het opgaat komt de “Kameleon” ineens met een zeer krachtig statement en mening met als doel de verhoudingen en de besluitvorming definitief te kantelen naar de winnende zijde. Je blijft achter in verbazing of verontwaardiging over de ineens zeer stellige houding van je bondgenoot die jouw mening deelt of je voelt je alsof er zojuist een mes in je rug is gestoken…..de “Kameleon” heeft kleur bekent.

Hoe pak je een Kameleon aan?
Net als in een kaartspel is er 1 manier een “Kameleon” te ontwapenen: zorg dat hij of zij als eerste kleur bekend……stel gerichte vragen over zijn/haar standpunten en vraag door waar nodig. Hiermee vookom je dat de “Kameleon” op de achterhand vals kan spelen! Mocht de “Kameleon” zijn mening niet prijs willen geven dan is dit gelijk duidelijk bij de gehele groep waarna een plotselinge verandering in opvatting of mening direct het wantrouwen opwekt.

Als het gaat om de vraag welke mensen ik kan vertrouwen stel ik mijzelf dikwijls de volgende hyphotethische vraag:

“Zou ik hem of haar aan mijn zijde willen hebben in een loopgraaf op het moment van leven en dood?”

Luisterend naar mijn intuitie en gevoel weet ik vaak direct het antwoord…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s