Keuzes: “Slachtoffer” of “Kapitein” van je levenspad?

Tijdens mijn dagelijkse ritje naar mijn werk luister ik naar een CD van Bob Dylan. Het eerste couplet van een song treft mij in mijn overpeinzing over keuzes die elke dag opnieuw gemaakt worden in alles wat je doet:

20121230-215455.jpg

I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more
I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more
Well, I wake up in the morning, fold my hands and pray for rain
With a head full of ideas drivin’ me insane
It’s a shame the way she makes me scrub the floor
Now I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more

Zonder de exacte betekenis van Dylan te kennen hoor ik Dylan de Goden verzoeken voor verandering “…fold my hands and pray for rain..” loopt hij over van ideeen “With a head full of ideas drivin’ me insane…..It’s a shame the way she makes me scrub the floor..” tegenover het geestdodende werk op Maggie’s Farm. Als slotzin zijn keuze: “Now I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more” Over de context waarin Dylan de song schreef wordt gezegd dat hij zich in die tijd beperkt voelde in zijn creatieve vrijheid en dat “Maggie’s Farm” een protest song tegen zijn platenmaatschappij was.

Eenzelfde confronterende spiegel heb ik de afgelopen jaren een aantal van mijn medewerkers voorgehouden die enorm negatief waren over het bedrijf en werk zoals bijvoorbeeld:

“Als je werkelijk vindt dat hier niets deugd en er alleen maar onbetrouwbare managers werken dan wil je hier toch niet werken?
Dan moet je een keuze maken!”

De “Slachtoffer” rol is een veel voorkomend manier om de schuld en verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen. In mijn opvatting heeft iedereen een keuze als je maar wil en kunt!

Kunnen zegt iets over competenties iets wat je kan leren mits het niveau en de aanleg aanwezig is. Indien blijkt dat iemand het maximale niveau hierin heeft bereikt beperkt dit uiteraard de keuzes en mogelijkheden.

Willen zegt iets over de motivatie, de drijfveren van iemand; welke energie levert het werk op en wat kost het, is dit in balans?

In veel van de gesprekken die ik heb gevoerd geven mensen aan dat ze niet weten wat ze willen of waar ze goed in zijn. In die gevallen vraag ik of ze in hun leven vanaf hun jeugd tot op heden een moment of situatie kunnen terughalen waarbij ze energie kregen; in een “flow” waren het gevoel dat je onoverwinnelijk bent en op een wolk zit. De energie die je hierbij ervaart is verbonden met het zielsverlangen of passie en heeft vaak ook een connectie met een of meerdere talenten die je genetisch hebt meegekregen. De volgende stap is na te gaan wat dit heeft getriggert; wat deed je, wat was de situatie en heb je dit vaker ervaren tijdens andere momenten in je leven?

In de realiteit van alledag is het niet altijd haalbaar alleen voor je passie je te leven je bent tenslotte ook partner, ouder, kostwinnaar, werknemer etc. In de interactie in welke relatie dan ook is het een kwestie van “geven en nemen”; er zijn dingen die energie kosten en die die je energie geven. De kunst is de balans positief door te laten slaan zodat je in je kracht kan gaan staan. Hoe die balans wordt bereikt is voor iedereen persoonlijk en verbonden met hoe en in welke situatie jouw zielsverlangen, passie en talent tot zijn recht en bloei kan komen.

Een voorbeeld:
Ik had als 16 jarige een zomerbaantje bij een melkfabriek in de spoelruimte van waar vuile melkflessen met stoom en heet water werden uitgesorteerd en gereinigd; een zwaar een vies werkje. Na een paar dagen verbaasde ik mij erover dat er mensen waren die dit werk in sommige gevallen al 20 jaar deden en kon mijzelf niet voorstellen dat je daar gelukkig van zou worden. Tijdens een lunchpauze raakte ik met een oudere werknemer in gesprek en vertelde dat ik veel respect had gekregen voor de persoon maar mijzelf dit niet nogeens 20 jaar zou zien doen. Ik kreeg het volgende antwoord:

“Luister knul dit werk is voor mij een middel om geld te verdienen en te zorgen dat er brood op de plank is voor mijn gezin, mijn plezier en energie haal ik tijdens mijn weekenden uit de leuke gesprekken, het onder de mensen zijn en de waardering die ik krijg wanneer ik de bar beheer van mijn voetbalclub”

M.a.w. werk is niet voor iedereen de bron van “zingeving” de balans haal je door de juiste keuzes te maken; soms door te stoppen met wat energie kost en op zoek en aan de slag te gaan met datgene wat jou energie geeft!

Bob heeft in 1965 zijn keuze gemaakt………..

“Now I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more…”

“Maggie’s Farm” is recorded on January 15, 1965, and released on the album Bringing It All Back Home on March 22 of that year.

5 gedachtes over “Keuzes: “Slachtoffer” of “Kapitein” van je levenspad?

  1. Helemaal mee eens Ingrid maar in mijn ervaring is het dikwijls nodig eerst de medewerker bewust te maken van hun mogelijkheden en los te maken uit soms beperkende denkpatronen om vervolgens ruimte te creeeren voor een oplossingsgerichte gesprek.

   Bedankt voor je reactie!

   Met hartelijke groet,

   Aad

   Like

 1. Weten wij mensen wel echt wat we kunnen? Mijn ervaring: mensen kunnen veel meer dan ze denken of dan waar ze op de werkvloer of op school voor gewaardeerd worden!!

  Like

 2. Mooi Aad. Veel mensen die niet naar hun passie leven. Soms ook omdat ze, om wat voor reden dan ook, vinden dat het anders moet zijn, dat de passie anders moet zijn. Een passie hoeft niet altijd iets groots te zijn….de kleine dingen die je gelukkig maken, ook in je werk, de kunst om die te zien, te koesteren en niet perse groter of meer te willen..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s