Pap?….wat doe jij nou de hele dag?

Dat was de vraag die mijn zoontje van 11 recent stelde over mijn werk. Mijn reactie was dat ik mijzelf er met een grapje vanaf maakte:

“Jongen ik lul de hele dag met andere mensen en daar betalen ze me ook nog voor!”

Bij het teruglezen van de grap besef ik dat een belangrijk deel van mijn carriere tot 7 jaar geleden voor een belangrijk deel in het teken heeft gestaan van inderdaad…..gelul….en niet communicatie.

20121218-000601.jpg

Mijn definitie van gelul is:

Delen van eenzijdige informatie en (ongevraagde) meningen met weinig of geen interesse voor wat anderen te vertellen hebben…….

Een van mijn eerste bazen gaf mij letterlijk deze feedback tijdens een evaluatie gesprek:

“Ik hoor van een aantal mensen dat ze jou arrogant vinden….en vervolgens: zoals ik jou inmiddels ken komt dat door jouw ogenschijnlijk ongeinteresseerde houding in vergaderingen…”

Non Verbaal straalde ik desinteresse en verveeldheid uit door de blik op oneindig te zetten en niet de moeite te nemen de persoon aan het woord aan te kijken. Ik had vaak mijn antwoord en oordeel al klaar voordat iemand was uitgesproken.

Wikipedia geeft de volgende definitie van communicatie:

“Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. Het Latijnse woord communicare slaat terug op “iets gemeenschappelijk maken”

Kijk om je heen naar werk, prive, politiek etc. dan herken je dat maar weinigen de definitie van communicatie eer aan doen!

Mijn grootste les in communicatie was…..dat ik heb moeten leren luisteren!

Luisteren vindt plaats op 3 niveau’s:
1) Innerlijk Luisteren: gericht op jezelf; jouw gedachtes, oordelen en conclusies.
2) Gericht Luisteren: volledig in aandacht voor gespekspartner ook non-verbaal.
3) Universeel Luisteren: 360 graden luisteren; zintuigen, emotie, energie gebruik intuitie.
Bron: Co Actief Coachen, Withworth,Kimsey-House, Sandahl ISBN 987-90-5871-0550

Tijdens mijn opleiding tot Life-Coach heb ik vanuit het in mij sterke cognitieve “Innerlijk” Luisteren mijzelf leren ontwikkelen naar “Universeel” Luisteren, het 3e en meest waardevolle niveau in mijn persoonlijke ervaring.

Een voorwaarde voor het universeel kunnen luisteren is dat je jezelf moet leren “Gronden”.

Gronden verbindt ons met een bron van kracht en energie en maakt het mogelijk overtollige energie van onszelf en de omgeving veilig af te voeren. Het zorgt er voor dat we met alle aandacht in het “Hier en Nu” zijn.

Mijn definitie van gegrond zijn is in balans zijn met: Denken, Voelen en Intuitie. Als Cognitief ingesteld persoon heb ik middels meditatie en bewustwording deze balans moeten vinden voor mezelf en zo mijzelf heb leren “Gronden”

Het cadeau dat ik heb gekregen is dat toen ik 360 graden ging luisteren de gesprekken intenser en waardevoller en effectiever werden voor alle partijen en……………….ik voor het eerst echt met mijn medewerkers ging communiceren in de ware zin en betekenis van de definitie!

Stop met het Gelul……ga Luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s